Wyjątkowy loft w centrum Krakowa

*artykuł opublikowany w magazynach wnętrzarskich i na portalach branżowych 2019

Potencjał pofabrycznej przestrzeni.

Nietypowe wnętrze. Mieszkanie w centrum Krakowa wymyka się standardowym typologiom. Powstało w poprzemysłowym budynku TELEKOMU z lat 70, podzielonym na mieszkania o ciekawych proporcjach. Pierwotna, zaproponowana przez dewelopera wersja tego mieszkania to wnętrze o powierzchni 40 m2 i wysokości 3,80m, mieszczące salon z aneksem kuchennym oraz łazienkę.

Obecna powierzchnia tego samego mieszkania wynosi 65 m2. 

Mieszkanie zostało zaprojektowane przez arch. Patrycję Morawską, właścicielkę pracowni projektowania wnętrz Indigo Design Studio. 

Wnętrze obfituje w szereg autorskich rozwiązań.

Tak wysoka poprzemysłowa przestrzeń nie pozostawiała wątpliwości co do swojego potencjału. Po zdjęciu sufitów podwieszanych wysokość wnętrza od poziomu podłogi do belek stropowych wyniosła 4,30 m (między belkami 4,60m), co pozwoliło na stworzenie dwupoziomowego mieszkania. Na antresoli powstała sypialnia, garderoba, dodatkowa łazienka i miejsce do pracy.

Parter to przestrzeń typu “open space”. Otwarty na dwie kondygnacje salon można podziwiać z antresoli. W dolnej części mieszkania znajduje się kuchnia z wyspą, część jadalniana z możliwością rozłożenia stołu, salon o pełnej wysokości kondygnacji, łazienka oraz dodatkowy pokój z garderobą i małą antresolą.

Przestrzeń łącząca nowoczesność i tradycję.

Projektanta zaczerpnęła inspiracje z wielu stylów, nadając temu wnętrzu bardzo oryginalny charakter. To mieszkanie to eklektyzm w pełnym wymiarze. 

Proste formy zabudowy wykonanej na wymiar wchodzą w dialog z oryginalną, XIX-wieczną cegłą rozbiórkową pozyskiwaną ze starej kamienicy. W całym mieszkaniu postawiono na stonowane kolory, przeplatające się tony szarości i naturalne materiały. Sufit oraz wszystkie widoczne elementy konstrukcyjne, takie jak słupy oraz belki stropowe zostały pokryte tynkiem o drobnoziarnistej strukturze. Gra materiałów, połączenie cegły, tynku i drewna dopełnia dobre doświetlenie wnętrza dzięki dużym oknom. W strefie wejściowej znajduje się szafa wnękowa z lustrzanymi drzwiami, zlicowana z płaszczyzną ściany, która odbija światło i optycznie powiększa przestrzeń. Nie sposób nie wspomnieć o oryginalnym, wykonanym na wymiar meblu, jakim jest siedzisko przy oknach, będące jednocześnie półką. Prosta ława na stalowej konstrukcji stworzyła możliwość by w bardzo wygodnej pozycji spędzić czas przy książce i lub dźwiękach gramofonu.

W przestrzeni, gdzie pozostawiono pełną wysokość kondygnacji powieszono wykonany na zamówienie żyrandol typu pająk z zastosowaniem drewnianych, piaskowanych opraw świetlnych oraz kabla w oplocie naturalnej juty.

Przestrzeń salonu dopełnił ręcznie pleciony, okrągły dywan jutowy w kolorze ziemistej zieleni Boho Living oraz okrągłe stoliki z blatem wykonanym z drewna akacji.

Mimo że wnętrze utrzymane w nowoczesnym stylu, nietrudno wyczuć nutę retro.

Proste fronty zabudowy kuchennej przełamane dębowym blatem, detalem w postaci dębowej półki na wino oraz płytkami podłogowymi w kolorze indigo.

Na tle stonowanej kuchni wyróżnia się fragment wykończony płytkami włoskiej firmy La Fabbrica, inspirowanej malowidłami z groty Lascaux. Można w nich dostrzec przeplatające się w nieokreślonym rytmie dynamiczne kształty i feerie barw, natężenia szarości, grafitów, rdzy, niebieskości i brązów. Nieokiełznane, nieregularne wzory na tle prostych, bezklamkowych frontów meblowych korespondują z kolorystyką i fakturą starej cegły.

Loft jest wyposażony w dwie łazienki, jedną na parterze i drugą na antresoli. Łazienka na parterze jest dopełnieniem aranżacji strefy otwartej, czyli salonu i kuchni. Tym co przyciąga wzrok jest nie tylko fragment ceglanego pionu, ale też wnęka prysznicowa z dekorem w postaci włoskich płytek o oryginalnym wzorze i złotą deszczownicą.

Łazienka mimo niewielkiej powierzchni jest bardzo funkcjonalna. Zastosowano tutaj wiszącą szafkę z frontami lustrzanymi, dodatkową szafkę nad zabudową geberitu, pojemne szuflady oraz ukrytą szafę gospodarczą gdzie mieści się m. innymi pralka z miejscem na środki czystości.

Pocztówka z pozdrowieniami dla wszystkich tych, którzy kochają nietypowe rozwiązania i piękne wnętrza, do których dobrze wracać nawet z końca świata by zaplanować kolejną podróż 😉

projekt i realizacja: Indigo Design Studio

opracowanie tekstu: P.Morawska

zdjęcia: D.Kiepuszewska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.